Sivut

torstai 18. huhtikuuta 2013

Liiketoimintaidea pöllittäväksi

Päädyin kevätflunssan ja reippaan oloisen kuumeen saattelemana sängynpohjalla pohtimaan, kuinka kätevä olisikaan sellainen kuumemittari, jonka voisi langattomasti yhdistää puhelimeen ja tablettiin. Vähän samalla tapaa kuin voi vaikkapa sykemittarin yhdistää puhelimeen esimerkiksi Sports Trackerin avulla.

Ei sitten tarvitsisi koko ajan vartoa milloin kuumemittari vienolla äänellä piippaa kainalomakkaroiden välistä valmiin-merkkiä, vaan voisi rauhassa keskittyä Inceptionin ja In Timen katseluun, tai vaikkapa musiikin kuunteluun. Äänenvoimakkuuden ja bassonkin voisi surutta säätää sydämentahdistimia hirvittäviin lukemiin.

iPhonen tai iPadin näytöltä voisi sitten seurata mittauksen etenemistä ja tarkkailla nykyistä ruumiinlämpötilaa, sekä seurata lämpötilan kehitystä ja selailla aiempia tuloksia. Ohjelmiston graafinen käyttöliittymä olisi tietenkin silmiä hivelevä.

Toki tämä toisi helpotusta myös ”hoitajan” roolissa toimiville. Ei tarvitsisi esimerkiksi vähän väliä kurkkia, onko pikku potilaalla kuumemittari kunnolla, ja onko mittaustulos jo valmis. Sen sijaan voisi keittiössä rauhassa kokkailla à la carte päivällistä Hans Välimäen innoittamana, sekä samalla seurata mittaustuloksen etenemistä iPadista. Kätevää eikö vain?

Liiketoimintamielessä asiaa ei missään nimessä kannattaisi jättää tähän, vaan homma pitäisi ilman muuta rakentaa yhteisöpalvelun ympärille. Sellaisen palvelun joka mahdollistaisi esimerkiksi mittaustietojen jakamisen perheen, tuttavien ja vaikkapa omalääkärin kanssa. Palvelun jonka avulla voisi tarkkailla rakkaimpien vointia työpaikalta käsin tai vaikkapa reissun päältä.

Luonnollisesti palvelun kautta voisi myös seurata muiden käyttäjien jakamia tietoja, jos he tämän olisivat sallineet. Tiedon avulla voisi tarkkailla esimerkiksi globaalia terveystilannetta, sekä seurata influenssan ja/tai pandemian leviämistä. Leviämistä voisi seurata samalla tapaa kuin voi seurata saderintamien liikkumista sade-/säätutkista.

Tämä saattaisi auttaa myös varautumisessa, ja vähentää tautien leviämistä. Vai mitä mieltä olet? Ehkäpä seuraavan flunssa-aallon rantautumiseen voisi varautua vähän niin kuin sadekeliin. Ei tietenkään sateenvarjoin, sadeviitoin ja kumisaappain, vaan vastaavin.

Uskoisin myös terveysviranomaisten ja lääkeyhtiöiden olevan kiinnostuneita palvelun keräämien tietojen hyödyntämisestä. Heille tieto olisi toki saatavilla maksullisen palvelun kautta. Tiedon avulla lääkeyhtiöt voisivat esimerkiksi seurata lääkkeiden vaikutusta tiettyjen alueiden sairastumismääriin. Toisaalta he voisivat jakaa eri alueille eri lääkkeitä, ja näin ollen vertailla lääkkeitten vaikutusta. Tästä voisi olla esimerkiksi tuotekehityksellistä hyötyä.

Yhteisöpalveluun toki kannattaisi liittää myös muita tuotteita (esimerkiksi verenpainemittari) ja toimintoja (esimerkiksi lääkärien neuvontapalvelut). Lisäksi se tarjoaisi oivan markkinointiväylän lääkeyhtiöille. He kun voisivat täsmämarkkinoida tuotteitaan tiettyjen sairastumisaaltojen mukaisesti.

Mitä mieltä olet, tulisiko Leijonan kidassa tällaiselle liikeidealle rahoitusta? Tai olisitko kenties itse valmis käyttämään kyseisenlaista yhteisöpalvelua ja siihen liitettyjä tuotteita, kuten esimerkiksi kuumemittaria?

2 kommenttia :

  1. Korvamittari, 2 sekuntia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Äly hyvä keksintö, joka pitäisi ehdottomasti myös itselle hankkia. Ehkä tuota ensimmäistä protoa kannattaisikin lähteä rakentamaan juuri korvamittarin pohjalta. Hyvä idea. Toki asian pihvi on yhteisöllisyyspalvelussa, joten itse mittarilla ei loppu peleissä ole niin suurta väliä. Mutta tosi hyvä pointti joka tapauksessa.

      Poista