Sivut

perjantai 12. huhtikuuta 2013

Läsnätyötä Microsoftilaisittain

Kuten aiemmin kerroin, pääsin parisen kuukautta takaperin tutustumaan Microsoftin uudistettuihin tiloihin ja uudenlaiseen läsnätyön kulttuuriin. Tässä käyn käytännönläheisemmin läpi miten he ovat tietotyötä lähteneet uudistamaan.

Kenties näkyvin uudistus on mielestäni se, ettei kellään ole omaa vakituista työpistettä saati työhuonetta - ei edes yrityksen ylimmällä johdolla. Sen sijaan yrityksessä on erilaisia työskentelytiloja, joista kukin yksilö ja/tai tiimi voi valita juuri kulloiseenkin tarpeeseen parhaiten soveltuvan.

Esimerkiksi "kirjaston" voi valita siinä tapauksessa, että haluaa työskennellä rauhassa ja hiljaisuudessa - aivan kuten normaalissa kirjastossa. "Biitsillä" puolestaan soi musiikki ja se sopii Fatboyneen rennompaan työskentelyyn. "Lasten nurkkaus" taasen sopii niille, joille on tullut lastenhoitohaasteita.

Sijainnillasi ei ole väliä. Sillä missä ikinä oletkin, tietävät muut sen Yammer-tyyppisen sovelluksen kautta. Fyysisen sijainnin lisäksi muut näkevät statuksesi - oletko tavoitettavissa vai et, voiko sinulle lähettää viestin tai soittaa videopuhelun, jne. Jos olet tavoitettavissa, niin muilla on lupa sinua häiritä. Oli kello sitten 7.00 maanantaiaamuna tai 23.00 juhannusaattona. Ajalla ja paikalla ei siis ole merkitystä, ainoastaan henkilön aidolla läsnäololla, kuten aiemmin kirjoitin.

Neuvottelutiloissa on lasiseinät ja ainoastaan pyöreitä pöytiä. Pyöreät pöydät kun luovat palavereihin tasa-arvoisen vaikutelman ja tunnelman. Tiedonkulkua sekä organisaation avoimuutta ja läpinäkyvyyttä lisää johtajien aktiivinen bloggaus. Yrityksen ylin johto esimekriksi vuorotellen kirjoittaa blogia johdon palavereista.

Blogeihin toivotaan kommentteja ja kannanottoja, ja niiden avulla käydään vuoropuhelua. Ne ovat yksi kanava organisaation moniäänisyyden lisäämiseksi. Niiden avulla ihmiset saavat äänensä kuuluviin ja he pääsevät vaikuttamaan.

Lisäksi ihmisiltä kysytään mielipiteitä päätettävistä asioista ja heidän mielipiteitään kuunnellaan. Tämä näyttäisi toimivan myös mittareiden valoissa. Mittareiden mukaan kun työntekijöiden tunne päätöksentekoon vaikuttamisesta on 93%. Tässä on nousua useampi kymmenen prosenttia muutosta edeltävään aikaan verrattuna.

Myös ihmisten työtyytyväisyys on parantunut huomattavasti. Tästä hyvänä osoituksena on Microsoftin voittamat ”Great Place to Work”-palkinnot. He ovat selvästikin oivaltaneet sen, että hyvinvoiva työntekijä on työnantajalleen kirjaimellisesti kullan arvoinen. Työhyvinvointi kun tutkitusti parantaa kilpailukykyä, sekä taloudellista tulosta ja mainetta - parhaat työnantajat saavat parhaat työntekijät, jne.

Työhyvinvoinnin lisäksi tilankäyttö on huomattavasti tehostunut. Lisäksi tilat ovat siistit ja viihtyisät. Kenelläkään kun ei ole omaa työpistettä, ja omat jäljet siistitään työpäivän jälkeen. Johdon esimerkillisyydestä kertoo hyvin se, että he muutosvaiheen alussa kiersivät päivän päätteeksi tilat läpi ja tarvittaessa siistivät työpisteet seuraavaa päivää varten - keräsivät roskat, tyhjät pullot, ym. pois.

Aina on mielenkiintoista tietää miten asiat tehtäisiin seuraavalla kerralla erilailla, joten kysyin tätä vierailumme aikana. Eräs tällainen asia oli se, että ”Kirjastosta” tehtiin turhan suuri. Alkuun kun oletettiin, että juuri siellä ihmiset haluavat tehdä kaikessa rauhassa ja hiljaisuudessa töitä. Todellisuus on kuitenkin ollut hyvin erilainen. ”Kirjasto” kun on ollut vähiten käytetty tila. Olisitko ikinä arvannut?

Samalla kun pohdit vastauksiasi yllä oleviin kysymyksiin, niin katso vielä alla oleva video. Video on parisen vuotta vanha, mutta kuvaa silti omalta osaltaan edellä kertomaani.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti